پکتین
Pectin
پکتین یکی از پرکاربردترین ترکیبات در صنایع غذایی است. بخش عمده پکتین تولید شده به وسیله صنایع فرآوری میوه مصرف میشود. از دیگر کاربردهای متداول آن محصولات لبنی و قنادی، محصولات میوهای فرآوری شده، پرکنندههای نانوایی و لعابها هستند. کاربرد احتمالی دیگر پکتین جایگزین چربی است، اما جدیدترین کاربرد آن در پایدارسازی امولسیونها است.
پکتین به طور سنتی به عنوان عامل ژله کننده برای مربا و ژله استفاده میشود. مصرف سالانه پکتین در سرتاسر دنیا حدود 45 هزار تن تخمین زده میشود، در حالی که تولید آن 25-20 هزار تن در سال میباشد. با توجه به نیاز روزافزون به پکتین با ویژگیهای عملکردی متفاوت جهت استفاده در مواد غذایی مختلف و مفید بودن این ترکیب برای سلامتی انسان، تحقیقات در جهت یافتن مواد اولیه حاوی پکتین و تولید پکتین با خصوصیات تکنولوژیکی مطلوب همچنان ادامه دارد.
کاربرد پکتین :
کاربردهای میوهای (مرباها- ژلهها – دسرها)، پرکنندهها و روکشهای پخت (خوراکهای میوه برای کاربردهای نانوایی)، کاربردهای لبنی (نوشیدنیهای لبنی اسیدی شده و پروتئینی- ماستها )، شیرینی سازی (ژلههای میوه- ژلههای خنثی)، نوشیدنیها، غذاهای منجمد و اخیرا غذاهای کم کالری به عنوان جایگزین چربی و یا قند از کاربردهای متداول پکتین هستند. در صنایع داروسازی برای کاهش کلسترول خون و بیماریهای معدی-رودهای استفاده میشود. کاربردهای دیگر پکتین شامل استفاده در فیلمهای خوراکی، جایگزین کاغذ، کفها و پلاستیسایزرها وغیره میباشد.
پکتین در مربا و ژلهها :
به طور سنتی پکتین در اصل در تولید مربا و ژلههای میوهای استفاده میشود. پکتین بافت مطلوب را ایجاد میکند، ایجاد آب/آبمیوه بر روی سطح را محدود میکند، به علاوه باعث توزیع یکسان میوه در محصول میشود. اولین کاربرد پکتین در مرباهای میوه با 60% -70% مواد جامد کل و PH در محدوده 3-3.3 بود. برای این کاربرد یک پکتین HM میتواند استفاده شود. بسته به نوع میوه، مقدار میوه و مقدار مواد جامد محلول، مقدار و انواع مختلف پکتین نیاز خواهد بود. مرباها و ژلههای کم شکر نمیتوانند با پکتینهایHM تهیه شوند و معمولا با پکتینهایLM آمیدی بهتر تهیه میشوند.
پکتین در کنسروها :
در این محصولات چون شیرین کنندهای به غیر از آبمیوه یا کنسانتره آن وجود ندارد، بنابراین مقدار مواد جامد محلول اندکی پایین است. این مقدار در کنسروهای تجاری بین 55-62% است و به طبع در دسته محصولات کم کالری یا رژیمی قرار نمیگیرند. در حد بالایی ماده جامد یک پکتین HM تند بند و در حد پایینی یک پکتین LM لازم است.
پکتین در محصولات پخت :
بعضی محصولات پخت حاوی مغز ژلهای هستند که رطوبت و عطر و طعم آن باید در محدوده خمیری که دور آن را احاطه کرده است، باقی بماند. برای این که لایه مرزی (بین خمیر و مغز) حفظ شود، ژل در حین حرارت دیدن نباید به سول تبدیل شود. ژلهای پکتین HM از نظر حرارتی غیر قابل برگشت بوده و برای این منظور مفید هستند. به این ترتیب ژل از پیش آماده شده پکتین HM را داخل خمیر قرار داده و بدون نگرانی از روان شدن، پخت انجام میگیرد. در دونات و بعضی شیرینیهای دیگر بعد از پختن، ژل تزریق میشود.
پکتین در محصولات لبنی :
پکتین میتواند دو عملکرد مجزا در محصولات لبنی و آنالوگهای شیر (مثل آنهایی که از سویا تهیه میشوند) داشته باشد. پکتینهای HM میتواند به عنوان پایدارکننده دیسپرسیونهای پروتئینی در PH پایین مثل ماست یا نوشیدنیهای شیر/آبمیوه عمل کند و از مشکل تهنشینی در اثر لخته شدن کازئین جلوگیری کند. پکتین LM(آمیدی) کاملا متفاوت عمل میکند و میتواند شیر یا محصولات اسیدیتر را به وسیله واکنش با کلسیم ژل کند.
پکتین در محصولات شیرینیسازی :
ژلههای قنادی پکتینی میتواند به دو نوع تقسیم شود : لطیف، ژلههای میوهای تهیه شده با پکتین HM، و ژلههای الاستیک براساس پکتین LM مخلوط شده با بافرهای فسفات چنگال کننده مناسب برای طعمهای خاص، نعناع و دیگر طعمهای غیر اسیدی است.
پکتین در فیلمهای بستهبندی :
برای تهیه فیلمهای خوراکی میتوان از پروتئینها و پلیساکاریدهای مختلف استفاده کرد. برای مثال پکتین و آلژینات تمایل به تشکیل فیلمهای قوی، اما با مقاومت ضعیف به آب به دلیل طبیعت هیدروفیلیشان دارند. توانایی آنها برای تشکیل ژلهای قوی و نامحلول با کاتیونهای دوگانه میتواند برای بهبود این نقاط ضعف استفاده شود.
پکتین در فرآوردههای گوشتی :
هیدروکلوئیدها با خصوصیات منحصر به فردشان در ایجاد بافت، پایداری و امولسیفیکاسیون در گوشت فرآوری شده کم چربی به دلیل توانایی آنها به اتصال آب و تشکیل ژل بسیار مورد توجه هستند در کل برای استفاده با مواد اتصال دهنده آب برای بهبود خصوصیات حسی غذاهای کم چربی توصیه میشوند. استفاده از پکتین میتواند برای بهبود راندمان پخت، کاهش هزینه فرمولاسیون و افزایش بافت در محصولات غذایی موفق باشد.
پکتین و حذف کلسترول زرده تخم مرغ :
پکتین به عنوان عامل شلاته کننده با تشکیل کمپلکسهای نامحلول (عامل شلاته کننده-لیپوپروتئین) در آب که برای خارج کردن آسان است، استفاده میشود. به هر حال محدودیت این فرآیند افت بالای پروتئینها که با لیپیدها همراه است و مسئول ویژگیهای امولسیفایر زرده است، میباشد.
پکتین و امولسیونها :
بسیاری از محصولات غذایی ( مثل شیر، خامه، نوشیدنیها، چاشنیها، سسها، خمیرها و دسرها) امولسیونهای روغن در آب هستند. امولسیونها در هر حال سیستمهای ناپایدار از لحاظ ترمودینامیکی هستند که مستعد ناپایداری هستند. یکی از مهمترین و پرکاربردترین روشهای استفاده شده بهبود پایداری امولسیونهای روغن در آب کاربرد امولسیفایرها است. بر طبق Leroux 2003 پکتین مرکبات با وزن مولکولی کم و درجه متوکسیلاسیون بالا ویژگی امولسیفایری بالایی دارد و قادر است که امولسیون روغن در آب (از جمله مایونز) را پایدار کند.
پکتین یکی از پرکاربردترین ترکیبات در صنایع غذایی است. بخش عمده پکتین تولید شده به وسیله صنایع فرآوری میوه مصرف میشود. از دیگر کاربردهای متداول آن محصولات لبنی و قنادی، محصولات میوهای فرآوری شده، پرکنندههای نانوایی و لعابها هستند. کاربرد احتمالی دیگر پکتین جایگزین چربی است، اما جدیدترین کاربرد آن در پایدارسازی امولسیونها است.
پکتین به طور سنتی به عنوان عامل ژله کننده برای مربا و ژله استفاده میشود. مصرف سالانه پکتین در سرتاسر دنیا حدود ۴۵ هزار تن تخمین زده میشود، در حالی که تولید آن ۲۵-۲۰ هزار تن در سال میباشد. با توجه به نیاز روزافزون به پکتین با ویژگیهای عملکردی متفاوت جهت استفاده در مواد غذایی مختلف و مفید بودن این ترکیب برای سلامتی انسان، تحقیقات در جهت یافتن مواد اولیه حاوی پکتین و تولید پکتین با خصوصیات تکنولوژیکی مطلوب همچنان ادامه دارد.
نقش پكتين در غذاها:
پكتين در وحله اول به عنوان ماده ژل كننده در غذاها مورد استفاده قرار مي گيرد بسته به نوع پكتين و ميزان مورد استفاده وتركيب سيستم غذايي بافت از نرم ويسكوتر و لپيك تا سخت منسجم يا ترد تغييري كند.
پکتین تشكيل ژل اغلب با سرد كردن محصول به زير دماي ژل دهي سيستم, صورت مي گيرد. اما مكانيزم ويژه ژل دهي پكتين اين احتمال را اجباري مي كند كه بتوان با افزودن اسيد, شكر يا كلسيم به يك سيستم غذايي حاوي پكتين محلول با ژل دهي سرد دست ليپيد نمود.
تشكيل ژل توده پكتين مي تواند براي تثبيت عذاهاي چند فازي هم محصول نهايي و هم در مراحل مياني فرايند، مورد استفاده قرار گيرد. ويژگي آنيوني پلي مر نيز مي توانددر سيستم هاي خاص براي خنثي كردن تجمع (مثلا ذرات پروتئين) مورد استفاده قرار گيرد. اثر تغليظ كنندگي پكتين به صورت افزايش ويسكوزيته مي تواند در مواردي كه قوانين استفاده از صمغ هاي ارازنتر را محدود مي كند، مورد استفاده قرار گيرد كاربردهاي اصلي غذايي پكتين در جدول 3 ليست شده است. نزديك به 80% از كل پكتين توليدي در صنايع فرايند ميوه مورد استفاده قرار مي گيرد كه عمده كاربرد آن مربا ها و ژل ها مي باشند.
پکتین و فراورده هاي پخت :
محصولات بر مبناي ميوه از افزودني هاي مهم در وضعيت پخت مي باشند. فراورده هايي كه داراي پايداري حرارتي بالايي هستند از مرباهاي با شركت بالا و مقاوم بر آون استفاده مي شود كه با پكتين هاي HM توليدي شوند. اين مرباها با درصد مواد جامد بالا (حدود 70%) و با استفاده از انواع پكتين سريع بند حاصل شوند. البته براي به دست آوردن يك نتيجه مطلوب لازم است كه از شكسته شدن شديد مكانيكي محصول (با هم زدن، پمپ كردن) ممانعت شود.
شكستن مكانيكي ژل باعث مي شود كه در هنگام گرمادهي محصول در آون افزايش يابد. با استفاده زا 2M هاي غير آميزي مي توان مرباهايي براي استفاه در محصولات پخت توليد نمود كه پايداري رضايت بخش در دماي آون را شسته و حداقل تمايل به را بعد از شكتسه شدن بافت ژل (با پمپ كردن يا هم زدن) داشته باشند البته براي رسيدن به نتيجه مطلوب نياز به مقدار نسبتا بالاي پكتين (7/0 تا 1/0) و كنترل دقيق ميزان كلسيم مي باشد.
از قابليت برگشت حرارتي ژل هاي پكتيني LM نيز مي توان در لعاب هاي مورد استفاده در صنعت پخت بهره جست با فرمول كردن يك ژل پايه با موادجامد محلول حدود 65% و مقادير نسبتا بالاي پكتين LM فعال با كلسيم يك ژل اوليه با بافت شبه خميري و پايداري ميكرويولوژيكي نسبتا خوب حاصل مي شود. قبل از استفاده در صنعت پخت، آب اضافه مي شود به ژل پايه و محصول رفيق شده به c 85 كر شود تا ژل LM ذوب گردد. محصول اكنون مي تواند براي لعاب دهي داغ (hot glazig) شيريني هاي ميوه اي در محصولات مشابه استفاده گردد.
پکتین در فراورده هاي ميوه اي آماده :
فراورده هاي ميوه اي آماده اساسا براي تركيب با ماست و ساير محصولات لبني استفاده مي شوند. محصول اغلب در دماهاي نسبتا پائين و به صورت اسپنيك در ظروف بزرگ مثلا 1000 كيلوگرمي مي شود… در فراورده هاي ميوه اي آماده معمولا از پكتيني هاي LM استفاده مي شود كه باعث ايجاد يك ژل با بافت نرم و تيكوسته مي شود. كه به راحتي تحت تاثير نيروي ثقل به خارج ظرف جريان يافته و بدون متلاشي شدن پمپ مي كرد. از طرف ديگر به اندازه كافي سفت مي باشد. كه باعث توزيع يكنواخت ميوه گردد.
پکتین در نوشيدني هاي ميوه اي و سس :
از پكتين هاي HM در كف نوشيدني هاي ميوه اي استفاده مي شود. تا باعث پايداري اموسيون روغن و سوسيانسيون ذرات ميوه شوند. در اين مورد، ژل شدن در محصول نهايي فقط به صورت يك؟ تغليظ كنندگي آشكار مي شود چرا كه بافت منسجم ژل به صورت مكانيكي شكسته مي شود تايك جريان يكنواخت به دست آيد. البته از پاستوريزاسيون يا هموژنيزاسيون شديد نبايد استفاده شود چرا كه باعث تغيير در ويژگي هاي رئولوژيك سيستم تا حدي مي شود كه ويژگي پايدار كنندگي از بين مي رود.
ويژگي پايدار كنندگي و احساس رهايي پكتين در محصولات آي ميوه اي بازسازي شده و به ويژه نوشيدني هاي نرم سنتزي شيرين شده مورد استفاده قرار مي گيرد. پكتين بعلاوه در پودرهاي فوري نوشيدني هاي ميوه اي براي ايجاد احساس رهايي طبيعي استفاده مي شود.
پكتين LM به تنهايي يا در تركيب با ساير هيدروكلوئيدهاي غذايي در سس هاي ميوه اي يا گوجه فرنگي پوشش ها، شربت ها مورد استفاده مي شوند با يك بافت غليظ و نيمه ژل ايجاد نمايند.
پکتین در محصولات قنادي :
پكتين هاي HM با سرعت ستبن كند اساسا در صنعت قنادي براي ساختن ژل هاي ميوه اي و ماده مركزي محصولات، استفاده مي شوند براي طعم دهي اين ژل ها از تركيبات طبيعي ميوه و يا طرح هاي سنتزي استفاده مي شود. همچنين پكتين (در تركيب با مواد زرده شده ) به عنوان بافت دهنده براي همراهي مناسب محصولات شده با ميوه مورد استفاده قرار مي گيرد.
همچنين از غلظت هاي كم پكتين هاي LM مي توانند يك بافت تيكسوتروپ را در محصولات پر كننده قنادي ايجاد كنند. در غلظت هاي بالاتر، يك ژل سرد را مي توان به دست آورد در صورتيكه به يون هاي كلسيم اجازه پخش شدن در محصول وارده شود.
در مقايسه با ساير تركيبات ژل مورد نظر استفاده درصنعت قنادي پكتين نياز دارد كه روش استفاده و پارامترهاي توليد دقيقا مورد توجه قرار گيرد. اما از طرف ديگر اثرات مثبتي را از قطر بافت، احساس رهايي آزاد سازي مناسبطعم، سازكاري با فرايند مداوم مدرن به خاطر ژل شدن سريع و قابل كنترل به دنبال دارد.
پکتین در محصولات لبني :
از پكتين هاي HM براي تثبيت نوشيدني هاي ترش شده كشت را رد شده يا اسيدي شده مستقيم (شير-ميوه) استفاده مي شود.
پكتين با كازئين واكنش داده و مانع از انعقاد كازئين در زير PH ايزو الكتريك 6/4 مي شود و باعث مي شود كه بتوان محصولات ترش شير را جهت افزايش عمر انباري آنهاؤ پاستوريزيه نمود. اثر پايدار كنندگي پكتين به ذرات كازئين محدود نمي شود بلكه از اين اثر به عنوان مثال براي توليد نوشيدني آب پنير اسيدي شده پايدار نوشيدني شير سويا نيز بهره گيري مي شود.
بافت ماست را مي توان با افزودن مقادير كمي LM بر شير قبل از پاستوريزاسيون و تخمير، بيهوده بخشيد. LM ها همچنين در PHهاي بالاتري با كلسيم موجود در شير تشكلي ژل مي دهند بنابراين LM ها به عنوان ماده ژل دهنده براي دسرهاي شيري ماسب مي باشند. البته از نظر اقتصادي براي مثال نسبت به كار ؟ كه در غلظت هاي كمتر باشد ژل ميدهد، نامناسب تر هستند. البته LM ها شايد ترجيح داده شوند به عنوان ژل كننده در رسرهاي شيري كه در تركيب با سس هاي ميوه اي اسيدي توليد مي شوند بر خلاف كار پكتين LM با كارتنين در ژل واكنش نداده و لخته پنير مانند ايجاد نمي كند.
خاصيت فعال بودن با كلسيم در پكتين هاي LM كه شير (يون هاي حكيم) به يك شربت ميوه حاوي 2% پكتين LM اضافه مي شود كارايي دارد يك شربت ميوه با 20 تا 30% مواد جامد محلول و H:4 حاوي 2% پكتين LM با فعاليت كلسيم متوسط وقتي كه با يك مقدار مساوي از شير سرد مخلوط مي شود به سرعت يك دسر شيري با طعم ميوه توليدي كند
پکتین در ساير موارد :
پكتين LM به عنوان ماده ژل دهنده و بافت دهنده در محصولات غذايي زيادي از دسرهاي ژلي گرفته تا محصولات گوشتي و خاويارها، كاربرد دارد.
يك اثر سينرژيسيتي بين پكتين و آلجنيات در خصوص ويژگي هاي تشكيل ژل گزارش شده است. همچنين در تركيب با صمغ ؟ از پكتين به عنوان پايدار كننده براي پوشش هاي سالاد استفاده مي شود وجود پكتين در بستني يخي و شربت رشد كريستال هاي يخ را كاهش داده و احساس دهان و خواص ذوب شوندگي را بهبود مي بخشد. همچنين در تركيب با گالاكتومناي ها يا CML در پايدار كننده هاي بستي كاربرد دارد.
پكتين به عنوان امولسیفاير براي مايوزهاي كم كاراي و كره هاي ميوه اي كاربرد دارد. اثر در تشكيل و پايداري اموسيون به PH سيستم بستگي دارد طول عمر و ظاهر ميوهن هاي دهيدراتر يا شكلاتي شده را مي توان با پوشش با يك خوراكي LM بهبود بخشيد كيفيت ميوه هاي منجمد را مي توان بااستفاده از LM بهبود بخشيد چرا كه با عث افزايش سفتي محصول و كاهش خروج عصاره مي شود خواص بافت دهي و باند شدن پكتين اثر مثبت مي گذارد بر رويژگي هاي فيزيك چاي فوري خشك شده
کاربرد پکتین :
-عامل ژل کننده در ژله های گیاهی بدون ژلاتین حیوانی
-پکتین به عنوان عامل ژله کننده در مرباهای رژیمی
-پکتین به عنوان پرکننده و تثبیت کننده در شیرینیها
– پکتین به عنوان پایدارکننده درترکیب استابیلایزر بستنی
-پکتین به عنوان پایدارکننده دوغ جهت جلوگیری از دوفاز شدن دوغ
– فراورده های حاوی پکتین با متوکسیل کم در درمان زخم های معده و دوازدهه به کار رفته است.
– پکتین به عنوان یک عامل امولسیون کننده در امولسیون های آب در روغن استفاده می شود.
– پکتین ها موجب کاهش کلسترول خون می شوند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر یا خرید این محصول با ما تماس بگیرید :
تلفن: 44039042 – 44037067 (021)
فکس : 44962103 (021)
تلگرام: 09016840482
ایمیل: info@parsinexir.com
برچسب ها
پکتین – pectin – فروش پکتین – قیمت پکتین – خرید پکتین – قوام دهنده – ژل کننده
لعاب – پرکننده – لبنیات – قنادی – مربا – آبمیوه – امولسیفایر – ژله کننده – ژله – دسر – روکش پخت – نانوایی – ماست – نوشیدنی